20 mei 2011

Expeditie Moendoes


Op de website www.dejongeacademieonwheels.nl vonden we het spel "Expeditie Moendoes", een spel dat je gratis kunt downloaden: een lerarenhandleiding, speluitleg voor de spelers, een onderzoeksvragenblad, een publicatieblad, 30 gekleurde bronnenkaarten en een heleboel vraag- en antwoordkaarten.

Dit spel is bedoeld om jongeren in één lesuur te laten kennismaken met de principes van het wetenschappelijk onderzoek.
Bronnen worden opgehangen aan de muren en ramen, of waar je ook maar plaats vindt. De spelers krijgen een onderzoeksvragenblad en een drietal vraag- en antwoordkaartjes.
De bedoeling is dat de spelers zoveel mogelijk antwoorden proberen te vinden op onderzoeksvragen. Dat doen ze door bronnen te raadplegen.
De bronnen zijn de 30 bronnenkaarten die overal ophangen, maar ook de resultaten van de andere spelers. Telkens een speler een antwoord heeft gevonden gaat hij of zij na bij de leerkracht of het antwoord correct is. Is dat het geval dan mag het antwoord gepubliceerd worden en vormt dit antwoord ook een bron die kan geraadpleegd worden.

De inkleding van het spel: de spelers zijn onderzoekers, op zoek naar een planeet waarop mensen zouden kunnen leven. Tijdens die zoektocht zijn ze op een onbekende planeet - Moendoes - terechtgekomen. Door de bronnen te raadplegen moeten ze zoveel mogelijk te weten komen over deze planeet en haar bewoners.

Op de website stond dat je het spel ook - gratis - kon bestellen. Dat hebben we dan ook gedaan. Het materiaal ziet er in elk geval heel verzorgd uit.

Gentse scholen die dit spel eens willen lenen om het uit te proberen geven maar een seintje via de contactknop op deze blog of op de website www.hoogbegaafdleren.be

0 reacties:

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP