28 september 2011

Differentiëren met verteltassen?

Het concept verteltas is eenvoudig: je stopt een boek in een mooie tas en voegt er ondersteunend materiaal aan toe om het boek tot leven te brengen. Wat kan er allemaal in een verteltas? Mogelijkheden zat.

De meeste verteltassen die ik al zag zijn bedoeld voor kleuters. Maar op de tassen hierboven zie je tussen de foto's ook Geronimo Stilton, Harry Potter en De Kleine Prins verschijnen. Die zijn ofwel bedoeld voor oudere kinderen, ofwel voor jonge kinderen die al goed kunnen lezen. In de tassen zit behalve het boek, dikwijls ook een luistercd, of zelfgemaakte spelletjes, een heen en weer-schrift waarin de kinderen iets kunnen schrijven, een speciale hoed die bij het boek past, zelfgemaakte poppekastpopjes om het boek na te spelen,..

Natuurlijk kun je ook differentiëren met behulp van verteltassen. In de verteltas zou je, behalve een aangepast boek, ook non-fictie over het onderwerp, een stukje lego-techniek, een moeilijkere puzzel,.. of iets anders kunnen stoppen.

Als onze bron klopt werden verteltassen ontwikkeld in 1995 door een Engelse onderwijzer. De verteltassen worden nu meestal gebruikt om mee te geven aan kinderen, om er thuis, samen met ouders of oudere broers en zussen in te lezen. Vooral anderstalige kinderen, of kinderen die moeite hebben met lezen hebben er baat bij om thuis ook te oefenen.

Maar leesplezier is er voor iedereen. Ook kinderen die al heel goed kunnen lezen willen wel graag eens zo'n tas meenemen naar huis, of zijn nieuwsgierig naar wat er allemaal in de tas kan zitten. Als daar dan ook materiaal in zit dat iets meer inspanning vraagt, of wat moeilijker is, heb je met een kleine extra moeite gezorgd voor verrijkingsmateriaal voor kinderen met een leervoorsprong. Vooraleer je de tas meegeeft zorg je er gewoon voor dat er het juiste materiaal inzit.

Heb je zelf een verteltas gemaakt voor kinderen met een leervoorsprong? Stuur ons een foto en tips voor de inhoud. De tassen op de fotoshow hierboven zijn een creatie van Charlotte Moeyaert die ze samen met kinderen maakte. Deze tassen zijn al 4 jaar een topper in basisschool Het Trappenhuis!

0 reacties:

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP