6 oktober 2011

Over piraten, honden en het stellen van onderzoeksvragen

René zit een beetje vast. "Ik heb geen informatie over piraten, daarom maak ik alleen maar tekeningen.."
René is nieuw op de freinetschool, en niet vertrouwd met het uitwerken van een project. Hij weet dat alles draait om "informatie" maar weet niet goed hoe eraan te beginnen. Rene zal dus op weg moeten worden gezet.


Mauro toont het voor: "Als je een lapbook wil maken, moet je eerst onderzoeksvragen opstellen". Mauro maakt een lapbook over de hond en heeft al een aantal vragen in zijn schrift geschreven. Dat zijn vragen die hij zichzelf stelt, en waarop hij in boeken en op het internet een antwoord wil vinden. Hij stelt zich o.a. de vragen: "wat zijn honden?", "Hoe zijn honden ontstaan".

Het maken van een lapbook is dus niet zo simpel als het er op het eerste gezicht uitziet. Een lapbook houdt meer in dan het maken van fleurige mappen.

Bij het coachen van het maken van lapbooks worden kinderen begeleid in het opstellen van goede onderzoeksvragen, soms worden de vragen opnieuw maar in een andere vorm geformuleerd. Soms komen er onderzoeksvragen bij, of worden er vragen geschrapt. Een lapbook is niet zozeer een samenvatting van wat je in boeken en op het internet vindt, maar wel het verwerken van de vragen die je je over een onderwerp stelt. In een lapbook staan dan de antwoorden op die vragen.

 We zullen met Rene dus eerst samen vragen selecteren. Zijn antwoord op de vraag: "Wat wil je eigenlijk weten over piraten?" was: "Alles! ik wil alles weten over piraten!!". Alles is wat veel wellicht.
Wat ik mij afvraag is "Waarom worden piraten zo dikwijls afgebeeld met een lapje over hun ene oog?" en "Waar, op welke plaats, op welke zeeën zijn er nu nog piraten en wat doen ze precies?" en "Waar komt het woord 'piraat' vandaan?" en en en en... ik heb nog veel vragen, maar of dat dezelfde zijn als die René zich stelt... geen idee. Dat zullen we vandaag dan wel te weten komen.

0 reacties:

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP