10 mei 2011

Universiteit Gent en KULeuven starten met honour school
















Op de radio hoorden we deze morgen een interview met professor Carl Devos. Aanleiding voor dit interview was het nieuw initiatief van de Universiteit Gent en de KULeuven: honour schools. Excellente studenten krijgen extra mogelijkheden. Het interview kun je herbeluisteren op de website van radio 1:
http://www.radio1.be/programmas/joos/universiteit-gent-en-kuleuven-introduceren-honour-school
Prof. Devos wringt zich eerst in allerlei bochten om te verantwoorden waarom universiteiten extra aandacht willen besteden aan goede studenten. Waarom moeten we eerst duidelijk maken dat als je talent wil ondersteunen, dat dit niet ten koste zal gaan van de aandacht die er is voor studenten die niet over hetzelfde talent beschikken?
In de wetenschappelijke wereld is er een heel grote concurrentie, en worden we hoe langer hoe meer geconfronteerd met steeds ingewikkelder vraagstukken en problemen. Is het dan niet logisch dat gezocht wordt naar mensen die in staat zijn om mee te zoeken naar antwoorden?

Het project Honour School start eerst in de faculteiten Dierengeneeskunde en Geneeskunde maar zal worden uitgebreid over de hele universiteit. Dat dit project net in die faculteiten start heeft te maken met het feit dat dit studierichtingen zijn waarbij er vrij veel contact mogelijk is tussen studenten en proffen via practica. Het probleem dat zich namelijk in dit project stelt is: "hoe herken je getalenteerde studenten", want het is niet omdat een student hoge punten scoort dat het daarom gaat om echt talent. Het kunnen invullen van multiple choise vragen is niet hetzelfde als probleemoplossend en creatief kunnen denken. Proffen die dus enkel ex cathedra lesgeven en daarna 800 examens moeten afnemen en verbeteren kunnen de getalenteerde studenten niet detecteren. Dat kan dan maar pas vanaf het moment dat de groepen veel kleiner zijn en persoonlijke contacten mogelijk worden.

0 reacties:

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP